Sunday, December 11, 2011

tintec 2008 sungai besar bersama kolej 10

saje nak bercerite satu kisah dahulu kala..
masa program nie, aku dengan berbesar hati buat pertama kalinya jadi ajk peralatan..
dalam progrm nie, aku bersama kawan2 aku join jadi anak angkat bersama satu keluarga..
keluarga nie memang bahagia dianggotai oleh jang, chaoi, pjol & mama kesayangan mereka..
emmm, kalau nak kira kan banyak gak pengalaman manis kat sane...
ceritanya bermula bile aku ngan deorg nie tangkap ikan di sawah yg indah & permai...
pada masa tu aku ngan jang sedang memancing ikan ( jang x dapat pun ikan time tu mungkin x berbakat kot...hahahahaha)
walaubagaimanapun disebelah aku time tu ada seorang gadis yg sangat baik hati & cantik dikalangan kawan2 yg join tintec (nama dirahsiakan hehe)
tibe2 beliau dapat ikan la time tu,dan time tu beliau x reti nak keluarkan ikannye dari mata kail tersebut...secara tibe2 hati aku berasa inilah time yg plg macho untuk aku menolongnye...
lantas rakanku berkata kpd gadis tersebut " haaa abg nie (merujuk kat aku) boleh tolong"
aku pun dgn gaya yg plg macho sekali pergi ke gadis tersebut dgn harapan boleh mengorat kot time tu...hehe...lantas gadis tersebut senyum kepadaku & berkata "abg tolong saya bang"
wahhhh rasa hati nie dah bergetar gile babi laju...hahaha disaat sebelum aku tiba kpd gadis tersebut, tiba2 mamat mane tah memecut laju disebelahku dan terus ke gadis tersebut... rupe2nye ape yg ayat gadis tu ckp bkn kat aku daaa termasuk senyuman beliau tadi...
aku rasa bagaikan nak terjun je kat sawah tu, malu gile dan segala kemachoan hilang begitu sahaje... lantas kawan ku jang tergelak besar time tu.... aku pun terus balik utk meningkatkan moral yg telah down....tak pe lah tu pengalaman aku yg best juga sebab susah nak ada pengalaman yg sebegitu indah walaupun dimalukan oleh seorang gadis yg baik hati.... kepada gadis tersebut, hopefully buat master baik2....semoga berjaya dlm hidup...dan all the best kat rakan2 aku & aku...

Tuesday, December 6, 2011

makan malam bersama2 geng2 utm dulu



saje nak post gambar mkn malam bersama geng2 utm nie... sume tinggal kenangan je skrg.. masing2 dah pun bekerjaya skrg... ape2 pun seronok dpt berkawan ngan sume org nie... teringat zaman2 blaja dulu... haha..yg paling aku suka masa zaman blaja dulu adalah time exam.. sebab time exam bnyk ilmu baru & teori2 baru berjaya dikupas khususnya dikalangan bdk2 SEI yg sememangnya terbaek dari ladang..hehe.. . ape2 pun SEI terbaek...


Thursday, December 1, 2011

ape yg aku nak sebenarnya

emm...saje nak tulis sebab tak tahu nak merepek ape nie...huhu...
bnyk sebenarnya apa yg aku nak tp kebanyakkan nye aku x dpt...
So, aku perlu relex2 sudaa la bro...
emmm pk pasal kereta idaman aku kan...!!!!














bile la aku bleh pakai kete nie.. da la mahal...emmmm
so ape yg aku bleh buat, aku kena lupekan dahulu bende nie..
so hobi yg akan datang dlm masa terdekat haha

basikal oh basikal...



inilah hobi baru aku yg bakal mewarnai hidup aku... best gak sebab ada kawan2 aku yg minat main basikal nie... aktiviti yg boleh dilakukan seperti main kat tepi pantai, bukit2... wah best Ooo...

tu je kot nak merepek utk sesi kali nie..

regards,

aizat azmi

Monday, November 28, 2011

jalan2 kat penang bersama rakan2...



hari jumaat baru2 nie, aku ngan deorg nie gi penang... ada kenduri kawin zaidi.. so, kami pun mengambil peluang utk jalan2 ke penang.. ape2 pun aku nak minta maaf kpd kawan2 aku nie sebab kesilapan teknikal, aku tersalah jalan daaa sebab semangat bercerita punye pasal sampai tersalah jalan naik jabatan pulau pinang balik ke seberang balik then kena pusing naik feri 2 kali ..hahaha..ape2 pun enjoy je..

Thursday, November 24, 2011

iman mutiara - raihan

Iman adalah mutiara
Di dalam hari manusia
Yang menyakini Allah
Maha Esa Maha Kuasa

Tanpamu iman bagaimanalah
Merasa diri hamba padaNya
Tanpamu iman bagimanalah
Menjadi hamba Allah yang bertaqwa

Iman tak dapat diwarisi
Dari seorang ayah yang bertaqwa
Ia tak dapat dijual beli
Ia tiada di tepian pantai

Walau apapun caranya jua
Engkau mendaki gunung yang tinggi
Engkau merentas lautan api
Namun tak dapat jua dimiliki
Jika tidak kembali pada Allah

Friday, November 18, 2011

first experience do the conference call

all the while for the four month i been working as an engineer.
during this short period of time, i have go through all the training for the whole department.
for now i already attached to my department which is FA. so i manage to handle OSA machine.
i felt so excited actually. hehe
yesterday i been follows my senior to do conference call...
this is my first experience in life to join conference call.
even though this is just only the conference call, at the same time
i have gain some experience on how to communicate to people.
furthermore as a fresh graduate like me, i need to gain the experience as much as possible. so this is just my platform to enhance my skill.hehe (perhaps hahaha)
this conference including US, singapore n penang...
hopefully for the next friday i can manage to handle this conference call....
haha...

Sunday, November 13, 2011

Sunday, November 6, 2011

novel yg perlu dibaca








salam...

ok, nie saje nak bagi idea & rekemen novel yg best utk dibaca.. sebenarnya aku sangat berminat ngan novel yg dihasilkan oleh saudara ramli awang murshid.. idea2 & pengajaran yg disampaikan kat dlm novel keluaran beliau adalah sangat2 menarik dan boleh dijadikan sebagai teladan... ok novel pertama yg aku mula2 baca ialah bagaikan puteri,cinta sang ratu dan hijab sang pecinta.. dlm novel nie terdapat unsur2 keagamaan dimana penulis cuba untuk menceritakan bagaimana unsur2 kebaikan menentang unsur2 kejahatan dan akhirnya kebaikan jua yg akan mendapat kemenangan.... hero dlm novel ini adalah laksmana sunan. beliau pada asalnya adalah berasal daripada perkampungan melayu & berhijrah ke aceh pada usia yg begitu muda. disana beliau belajar ilmu keagamaan daripada arwah wali sufi. yg bestnya dlm novel nie, korang yg baca akan dapat rasakan dengan adanya ilmu Agama, insyaAllah kita akan selamat walaupun pada masa itu kita ditimpa dugaan. so, diharap korang bacalah novel2 nie....

dua buah buku yg aku still ongoing baca ialah yakjud & makjud dan konspirasi yahudi... dua2 buah buku nie memang best sebab buku ini adalah berdasarkan fakta. dlm buku konspirasi yahudi, penulis menceritakan tentang bagaimana yahudi mempengaruhi perang dunia. bagaimana strategi yg digunakan oleh yahudi bagi mempengaruhi kuasa2 besar dlm campur tangan perang dunia pertama. so, korang boleh baca buku nie utk mengetahui perkara sebenar...

Thursday, November 3, 2011

carta cerita best yg aku suka tgk

ok. saja nak bercerita, ini cerita best yg aku boleh rekemen terbaek dari ladang.

1) Band Of Brothers... cerita nie memang best sebab nilai2 yg diterapkan dlm cerita nie bnyk yg kita boleh pelajari. contohnya semangat berpasukan, leadership, keberanian... paling aku respect masa leftenan winter nie tunjukkan mcm mane leader sejati bagi contoh terbaek kat anak buah. dia dgn berani gile berlari masuk kat tempat musuh. sampai ada anak buah dia terkejut & pada masa yg sama respect + kagum ngan winter nie sebab ketua deorg nie memg terbaek...so aku bagi rating cerita nie 5 bintang


2) Chuck. cerita nie cerita romantik yg penuh dgn cabaran sebagai seorg agent. chuck seorg yg pada mulanya seorg yg agak skema & x de awek pada mulanya. tetapi mempunyai otak yg bagus. dia akhirnya telah menerima satu bentuk intersect yg diset kat dlm otak beliau dan berubah menjadi gempak dengan keupayaan utk flash... memg terbaek gak cerita nie... aku bagi rating 4.75 bintang...






3) Super Rookie. yg nie drama korea yg paling best pernah aku tgk. super rookie. cerita nie mengisahkan seorg bdk yg pemalas gile( mcm aku haha ) & sampai satu tahap dipandang hina oleh jiran2.. tp yg menariknya start dari saat itu dia mula berubah & pada masa yg sama dia memg slalu luck... ada seorg kawan dia masa sekolah blaja gile2 dan skema gak la kawan dia tu. tp last2 dua2 berjaya bekerja kat tempat yg sama .yg menariknaya korang kena tgk mcm mane dia dpt kerja kat situ, dah la stage masa jawab exam dia hentam je jawab last2 markah 100% haha terbaek la.. memg kelakar la cite nie....so rating cite nie 5 bintang



4)Team Madical Dragon.. cerita nie mengisahkan bagaimana seorg doktor yg memg berbakat dalam melakukan pembedahan. yg menariknya dlm cite nie dr nie (hero) selalu dipandang rendah oleh dr lain sedangkan pada hakikatnye dia nie memg best of da best la, sampai satu tahap suma dr ingat pembedahan yg dia nak buat tu mustahil bleh berjaya... dengan kemampuan & bakat beliau akhirnya berjaya gak pembedahan tu...cite nie gak dpt menaikkan semangat sebab hero nie berjaya kumpulkan satu team yg agak mantap & gempak... kalau korang peminat anime one piece mcm aku, mesti korang rasa semangat gak tgk cite nie sebab cite nie ada membawa mesg kalau korang nak berjaya korang kena usaha, confident & hati kering je... abaikan apa org nak ckp...aku memg bersemangat gile tgk cite nie.... so rate cite nie 5 bintang... terbaek...




5) stephen chow... yg nie tak perlu aku ceritakan, memg hero lagend la dlm drama kat asia nie... haha... dari aku kecik memg aku minat gile tgk cerita yg dia berlakon... ada babak yg aku masih ingat bile seorg kawan dia tanya, mcm mana ko nie boleh mengorat perempuan eh? pegghhh korang tahu tak tetiba je muka dia berubah, tah dari mana plak datang angin laju gile tetiba macho betul dia time tu, last2 rupenye angin tu datang dari org sebelah tgh bakar sate... haha yg kedua babak yg best bile ada 3 org tebusan, dia ngan 2 org kawan dia, perompak tu nak tembak kawan dia, lps tu dia ngan machonye ugut perompak tu sebab time tu dia bawa bag yg penuh dgn duit, dia dgn selambanya bubuh petrol kat duit tu dan berkata "kalau ko tembak kawan aku, aku bakar duit nie" wah memg terbaek la time tu sebab bleh ugut perompak kot, tetiba time dia nak bakar duit tu dia tanya kawan dia " weh liter mane?" kawan dia ckp "ko tak de liter ke?" dia pun ckp " mesti la takkkk" kelakar bro cite tu....hahahaha...lagi satu ada satu babak yg dia ckp "aku bercakap benar, kalau aku tipu aku kena panah kilat" situasi masa dia ckp tu time kat dlm rumah, korang tahu tak, entah dari mane plak dari dlm rumah tu kilat muncul tetiba & lagi kelakar kilat tu kejar dia sampai sembunyi belakang kerusi pun kilat still kejar dia..hahaha...memg terbaek la stephen chaw nie...aku bagi rating sume cite dia 5 bintang ++++


Monday, October 31, 2011

ungu - percaya padaku

aku tak tahu apa yang ku rasakan
dalam hatiku saat pertama kali
lihat dirimu, melihatmu

seluruh tubuhku terpaku dan membisu
detak jantungku berdebar tak menentu
sepertinya aku tak ingin berlalu

reff:
berikan cintamu juga sayangmu
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku

ku berikan cintaku juga sayangku
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku

saat ku tahu kau akan pergi jauh
izinkan aku tuk selalu menantimu
untuk katakan ku ingin dirimu (ingin dirimu)

agar kau tahu betapa ku terlalu
mencintaimu aku akan menunggu
hingga dirimu kembali untukku

repeat reff

tolonglah aku bagaimana diriku
ungkapkan itu rasa yang membelenggu
dalam hatiku ku cinta padamu

repeat reff

berikan cintamu juga sayangmu
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku

Thursday, October 27, 2011

Green Belt Project



ok. aku nak bercerita sedikit.. haha.. ok sekarg nie aku dah bekerja, so aku ingatkan dah tak perlu lg buat benda2 mcm psm yg agak menyusahkan tu kan..tetapi silap sama skali.. sebagai engineer kita kena ada matlamat kan...contohnya mencari title IR.. memg gempak la klu dpt title tu kan... untuk pengetahuan kawan2 yg baca blog aku nie kan, korang tahu x pasal green belt,black belt??? haaa nie yg sangat2 penting yg korang kena tahu... projek nie ada tahap2 dia..kalau korang dpt siapkan projek black belt pasti bnyk company besar cari korang... projek nie lebih kurang mcm psm tp lagi mencabar jiwa dan raga la juga sebab projek nie tahap dia tinggi bro.master black belt adalah tahap tertinggi.. buat masa nie aku ongoing buat projek green belt "optimization for H1 count gage R&R" tu la tajuknye.... dulu psm senang je "two wheels balancing robot" setakat buat robot tu boleh la sket2 tp yg nie memg menguji tahap gaban la juga kan.. rasanya projek nie boleh convert jadi master korang gak, bawa bawa la berbincang ngan supervisor korang kat universiti korg.......

hari konvokesyen ku bersama keluarga tercinta


hari bersejarah buat diriku..
berjaya juga berkonvokesyen..
terima kasih kepada keluarga & kawan2 ku kerana menyokong aku selama ini..

Monday, July 4, 2011

western digital.....

Alhamdulillah....
akhirnya aku dapat kerja....
sebagai engineer electrical...
di Western Digital.....
setelah kali kedua intervw....


thanks kepada sahabatku
ezuzaimon. tua( fadzli aimi ), rostam, hilman....
yg banyak memberi sokongan moral...
haha...


semoga kita semua berjaya dalam hidup ye kawan2....
ok roger n out....

Sunday, April 3, 2011

psm oh psm 2

inilah hasil serba sedikit yg bleh ditunjukkan dlm psm aku iaitu balancing robot... buat masa ini beliau bleh balance sedikit2.....



video

Wednesday, January 19, 2011

psm oh psm......



robot yg bakal dilancarkan olehku dijangka siap 1 bln lg... diharap beliau tidak mengecewakan aku. sebab terlalu bnyk cabaran yg terpaksa aku korbankan semata mata utk melihat beliau dpt bergerak dgn seimbang... buat masa ini badan beliau telah siap(nie baru cabaran pertama). yg masih dlm proses ialah litar beliau...emmmmmmm.....litar tersebut mengandungi voltage regulator,atmel16 punye litar dan litar nak burn ic tersebut. beginilah bentuk robot yg bakal dilancarkan nie.....
dpt dilihat dc moto kat bwh tu adalah untuk menggerakkan beliau. sensor yg digunakan adalah gyro sensor.(aplikasi lain sensor nie digunakan kat helikopter) sensor ini akan mengesan sudut seterusnya akan memberitahu kpd controller ATMEGA16(tak kisah nak pakai atmel atau pic) dan controller tersebut akan mengawal dc moto berdasarkan programming yg disetkan( mcm contoh klu sudut 6 darjah so brape jauh beliau kena berjalan supaya kembali kpd sudut 0)...... kos yg diperlukan untuk membuat robot nie adalah dlm RM 600 - RM750. mahalkan..tu r pasal....yg mahalnye kat sini adalah gyro sensor, card pwm dan dc moto tu...emmm....tp sebenarnya best juga buat robot nie sebab bnyk benda baru kita bleh blaja kat sini.....ok sampai disini saje ye.....roger n out.